Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

MAGGIE BELL






















Για χρόνια υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια της Βρετανίας. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1945 σε μια φτωχή περιοχή της Γλασκώβης. Στα 15 της χρόνια παράτησε το σχολείο και άρχισε να εργάζεται το πρωί σαν διακοσμήτρια και το βράδυ σαν τραγουδίστρια σε τοπικά PUB. Ένα βράδυ σ' ένα κλάμπ της Γλασκώβης ανέβηκε να τραγουδήσει μαζί με τον Alex Harvey, παίρνοντας για τον κόπο της 2 λίρες. Ο Χάρβεϋ της γνώρισε τότε τον νεότερο αδερφό του Leslie, ηγέτη του γκρούπ "Kinning Park Ramblers". Η Μάγγι προσχώρησε στο συγκρότημα, τραγουδώντας παλιά χιτς των Crystals μαζί με την Kathy Lettuce. Όταν διαλύθηκαν αυτοί πήγε στους Mecca και λίγο αργότερα εγκατέλειψε και αυτούς για να μπεί στους Denison Palais Band. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 συνεργάζεται και πάλι με τον Λέσλι Χάρβεϋ στις τάξεις του νέου του γκρούπ Power. Το συγκρότημα το παίρνει υπό την προστασία του ο μάνατζερ των Led Zeppelin Πήτερ Γκάντ, αφού του αλλάζει το όνομα σε Stone The Crows. Στα χρόνια που ακολουθούν η φήμη της Μπέλλ διευρύνεται και ανακηρύσσεται αρκετές φορές σαν η πρώτη τραγουδίστρια της Μεγάλης Βρετανίας.
Το 1972 στη διάρκεια μιας περιοδείας σκοτώνεται πάνω στη σκηνή από ηλεκτροπληξία ο Λέσλι Χάρβεϋ με τον οποίο η Μάγγι είχε δεσμό. Παθαίνει ένα ισχυρό σοκ και δηλώνει ότι αποχωρεί. Αργότερα όμως επανέρχεται και γράφει το τέταρτο και τελευταίο άλμπουμ με το συγκρότημα.
Τον Ιούνιο του 1973 το γκρούπ διαλύεται και η Μάγγι ακολουθεί σόλο καριέρα, ηχογραφώντας στη Νέα Υόρκη με παραγωγό τον Τζέρι Γουέλξερ το (1). Ο τίτλος του (2) προέρχεται από τη θεία της Ντόρις Ντρόϊ που δούλευε σε σκωτσέζικα μιούζικ-χώλ με το ψευδώνυμο Suicide Sal. Τα άλμπουμ της περιλάμβαναν αξιόλογες στιγμές αλλά οι φίλοι της περίμεναν κάτι περισσότερο.

1LP " Queen Of The Night " 1974 (Polydor)
2LP " Suicide Sal " 1975 (Polydor)

Maggie Bell - Suicide Sal@320kbps

Pass: dillingerr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου